Landelijke dag
Kinderbekkenfysiotherapie
2025

Na de laatste editie in 2017 is de landelijke dag voor de kinderbekkenfysiotherapie terug van
weggeweest en dat hebben we geweten! Met 135 deelnemers was het congres helemaal
uitverkocht. Het was een inspirerende en leerzame dag, met volop ruimte voor ontmoetingen tussen
collega's vriend(innen) en oud-studiegenoten. In de ruime entreehal van het goed verzorgde
congrescentrum de Reehorst presenteerden zich onze sponsoren die vol enthousiasme vertelden
over de ervaringen met hun producten. 


De dag werd geopend door onze voorzitter Sabine Huussen, die ons met haar enthousiasme welkom
heette en ons gezellig en gestructureerd door deze dag mee nam.

Pieter Melsen
-
Niet leuke Geheimen

Pieter Melsen heeft als 1e spreken speciaal tijd voor ons vrijgemaakt op de dag van de boeklancering van zijn 3e boek, om ons te vertellen over seksueel misbruik bij kinderen. Naast auteur van de boeken Sam en het niet-leuke geheim, Charlie een boek over aanraken en aanzitten en zijn nieuwste boek Mia & James en het grote online avontuur’ is hij werkzaam als zedenrechercheur en gespecialiseerd in het verhoren van jonge kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar oud.

Kinderen worden gewaarschuwd voor de enge man in de bosjes, maar in 85% van de gevallen is de pleger iemand die het kind kent en vertrouwd. Het misbruik gaat gepaard met opgelegde geheimhouding en daders maken het kind daarin vaak medeplichtig bijvoorbeeld door te zegen “je mag het niemand vertellen anders krijgen wij allebei straf”

Hoe ga je om met het vermoeden van seksueel misbruik en hoe praat je daar met kinderen over? Pieter Melsen is daar duidelijk over en geeft ons praktische tools mee. Vertel me daar eens alles over is een zin die hij vaak gebruikt. Het nodigt kinderen uit om te vertellen en laat ze weten dat ze mogen vertellen en er naar hun geluisterd wordt. Hij laat kinderen weten dat hij niet boos wordt, niks raar vindt en geen straf geeft. Vervolgens maakt hij praat afspraken met kinderen; als het kind een antwoord niet weet mag het gewoon zeggen “ik weet het niet”, als een kind een vraag niet snapt mag het gewoon zeggen “ik snap het niet”. Hij is zich bewust van de machtsverhouding tussen het kind en de volwassene en wil met deze praatafspraken voorkomen dat het kind pleasegedrag vertoont. Hij waarschuwt ons dan ook om als reactie nooit een compliment te geven, als kinderen gevoelig zijn voor complimenten beïnvloedt dit de zuiverheid van het verhaal.

Het grootste cadeau dat je een kind kunt geven is de ruimte om te vertellen en jouw reactie op het niet leuke geheim. Wees altijd vriendelijk! Herken signalen als: een kort lontje, slecht slapen en bedplassen en laat kinderen weten dat ze niet leuke geheimen altijd mogen vertellen aan een volwassene die ze zelf uitkiezen.

Paul Broens
-
Anorectale Fysiologie

25% van de Nederlanders heeft ROME IV obstipatie en 8% van de Nederlanders heeft fecale incontinentie. 50% heeft hier nog nooit met iemand over gesproken en dat terwijl anorectale klachten een veel grotere impact hebben op de kwaliteit van leven dan wij denken. Paul Broens nam ons mee in een groot aantal van zijn studies en legde ons uit waarom we anders naar de fecale fysiologie moeten gaan kijken. In het ontstaan van het gevoel aandrang zijn volume en gewicht van de feces van ondergeschikt belang, de aandrangsensatie is gekoppeld aan de druk in het rectum. Een verhoogde anale basale druk is de oorzaak dat het anale kanaal tijdens de defecatie niet goed kan worden geopend, wat leidt tot problematische defecatie. Om aandrang te kunnen voelen is het dus van belang dat de druk in het rectum laag is.

“Als je aandrang voelt en kunt knijpen betekent dat niet dat je zindelijk bent” aldus Paul Broens. Welke systemen dan wel van belang zijn legt Paul Broens ons heel gedetailleerd uit. We hebben een bewust systeem om af te sluiten en het autonome systeem. Alleen bij urgency moet het bewuste systeem helpen, de autonome anale sfincter reflex heeft een veel belangrijkere functie in de continentie.

Ook vertelde Paul Broens dat hij steeds minder gaat opereren en steeds meer gaat samenwerken. Hoe vroeger je ingrijpt hoe beter het resultaat!

Michel van Vliet
-
De kracht van Medische hypnose

Michel van Vliet begint zijn spreekbeurt met een vleugje humor en deelt met ons een paar grappige anekdotes over hemzelf en over hypnose. In zijn gezond gevoel voor humor zit echter wel een serieuze boodschap verpakt. In zijn werk als sociaal pediatrisch arts ziet hij veel kinderen met buikpijn of zindelijkheidproblematiek en daarin vindt hij het belangrijk dat het brein net zoveel aandacht krijgt als de buik.

Michel vertelt ons dat hypnose het creëren van een soortdagdroom is waar je suggesties in stopt en als je daarnaast nieuwe ervaringen opbouwt geeft dit hele mooie resultaten. De eerste stap van hypnose is het induceren van een trance, bijvoorbeeld door een kind te laten focussen op de vingers.

Stap 2 is deze trance verdiepen, het voorbeeld dat van Vliet daarvoor gebruikt is het krimpen zodat het kind het eigen lichaam in kan gaan. Stap 3 is de dagdroom waarin hij zoveel mogelijk zintuigen benoemt en aanzet. Stap 4 zijn de suggesties: boodschappen gericht op zelfvertrouwen en waarin je ook meegeeft hoe vaker je dit doet hoe beter het gaat. Stap 5 is het ankeren waarbij je probeert het gevoel te koppelen aan een anker zodat kinderen dit zelf weer kunnen oproepen. De laatste stap is deductie, daar moet een soort afbouw in zitten en daar kun je ook opnieuw suggesties in stoppen. Na de hypnose is het kind nog een tijdje gevoelig voor suggesties, Van Vliet benoemt daarin ook het belang van het coachen van de ouders.

Hypnose kan naast een behandelinterventie ook diagnostisch ingezet worden. We weten zeker dat hypnose iets doet met het brein en het ruggenmerg en dat gebieden aan en uitgezet kunnen worden.

Linda Kersten 


Focustaal

In de middag was het tijd voor de workshops. Linda Kersten nam ons mee in de impact van taal in onze behandelsetting. Ze begint haar workshop met het belang van verbinding, zonder verbinding komt taal niet binnen. Hoe meer verbinding hoe meer vertrouwen, hoe meer vertrouwen hoe hoger de behandelverwachting, hoe hoger de behandelverwachting hoe beter het resultaat. Klinkt simpel maar hoe creëren we die verbinding in onze praktijk? Linda gaf ons een praktisch acroniem mee “KANSLOOS” zonder verbinding is goede communicatie kansloos! Kansloos staat voor Knikken, knikken werkt bevestigend en zet mensen in de ‘ja’ modus, Ademhaling, Nazeggen, waarbij je een beetje van de emotie van de ander overneemt en dezelfde woorden gebruikt, Stemvolume en stemhoogte, Lichaamshouding, Oogcontact, Overeenstemming vinden, waarbij je verwachtingen afstelt zodat je beiden hetzelfde doel voor ogen hebt en Spiegelen. Ook geeft Linda Kersten ons mee dat je eerst moet volgen voordat je kunt leiden.

In de 2e helft van de workshop gaan we zelf aan de slag met taal, een groot punt van aandacht daarin is dat het brein het woordje niet, niet registreert. Geef dus in je woorden altijd weer wat je welt wilt bereiken en creëer positieve verwachtingen. Daarnaast belicht ze het effect van het gebruiken van neutrale woorden in je onderzoek en het zoveel mogelijk elimineren van het woord pijn. Wanneer iets wel pijn doet gebruik dan naast pijn direct nog een ander woord en eindig niet met pijn, dit verkleint de lading van het woord pijn.

Helen Purperhart 


Kinderyoga

In de workshop kinderyoga liet Helen Purperhart ons ervaren hoe we kunnen aansluiten bij het temperament van het kind. Ze leerde ons door te bewegen energie te ontladen en de verschillen tussen houdingen die je energie laten toenemen en houdingen die je energie juist laten afkoelen. Energie gevende oefeningen zijn de borst, hart en buik openers die verwarmend werken. De voorover buigingen koelen juist af en zijn in te zetten bij bijvoorbeeld een druk hoofd. Purperhart leerde ook dat activerende oefeningen de energie verhogen en ontspannende oefeningen juist deactiverend zijn.

Daarnaast leerde ze ons hoe we kinderen kunnen laten spelen met de ademhaling. Met een hand op de borst ga je sneller ademhalen, omdat de afstand korter is . Met een hand op de buik gaat de ademfrequentie omlaag, omdat de afstand langer is. Bij blazen voel je koude lucht en bij wasemen warme lucht. Als een haasje ineengedoken is er minder ruimte voor de adembeweging en bij ademen als een gorilla groot en breed is meer ruimte voor de adembeweging.

Naast al deze mooie ervaringen en lessen, liet ze ons ook kennismaken met de door haar ontworpen kaarten en kindercoaching boeken.

Plenaire afsluiting

&

Goodiebag

Nadat Sabine Huussen kort en krachtig de dag met ons afsloot, was het tijd voor een speciale onthulling. Ter nagedachtenis aan een bijzonder gewaardeerde collega en icoon in de kinderbekkenfysiotherapie, is de Netty Bluijssen award tot leven gekomen. Deze eervolle oeuvre award werd als eerste uitgereikt aan Netty Bluijssen zelf voor haar pionierswerk en onvergetelijk inzet in Kinderbekkenfysiotherapie. Een emotioneel en waardevol moment.

 

Voor Netty is de cirkel rond zo vertelde ze en ze droeg als complete verrassing de vlag over aan Sabine, wat wederom voor tranen zorgde en daarmee sloten we de dag vol warme gevoelens af.

Last but not least kreeg iedereen voor het naar huis gaan een goed gevulde goodie bag mee om nog lang na te kunnen genieten van deze educatieve, verbindende en verdiepende dag.

Auteur

Els Boersma 

MSc Bekkenfysiotherapeut en kinderbekkenfysiotherapeut